Σχολική ζωή – Αγωγή μαθητών

Φοίτηση - Κανονισμός λειτουργίας

Η Φοίτηση

Το Σχολείο αποτελεί τον φυσικό χώρο αγωγής και μάθησης, γιατί εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις συγκεκριμένης και οργανωμένης προσπάθειας ώστε οι μαθητές να διαμορφώσουν μία ολοκληρωμένη προσωπικότητα. Για τον λόγο αυτό η συμμετοχή των μαθητών πρέπει να είναι τακτική, ενεργός και συστηματική. Η ελλιπής φοίτηση των μαθητών, και μάλιστα χωρίς σοβαρό λόγο, υπονομεύει το σχολικό έργο και δυσχεραίνει την πρόοδο τους.
1. Η φοίτηση των μαθητών, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, είναι καθήκον και υποχρέωσή τους. Εάν ο αριθμός των απουσιών υπερβεί ορισμένα όρια, τότε υπάρχουν κυρώσεις, οι οποίες μερικές φορές υποχρεώνουν τον μαθητή να επαναλάβει τα μαθήματα τής ίδιας τάξεως. Για κάθε διδακτική ώρα υπολογίζεται μία απουσία.

2. Οι μαθητές είναι υποχρεωμένοι να σέβονται και να τηρούν το ωράριο του καθημερινού προγράμματος, ιδίως την ώρα έναρξης των μαθημάτων και κάθε άλλης σχολικής εκδήλωσης (πρωινή προσευχή, εορταστικές εκδηλώσεις, εκπαιδευτικές εξορμήσεις, εκδρομές κ.ά.)

Σε περίπτωση μη εγκαίρου προσελεύσεως οι μαθητές προσέρχονται στο Γραφείο του Σχολείου, αναφέρουν την αιτία τής καθυστερήσεως, την οποία οφείλει να επιβεβαιώσει ο κηδεμόνας, και λαμβάνουν ειδικό σημείωμα εισόδου στην τάξη.

Οι Γονείς, οι οποίοι μεταφέρουν με δικό τους μέσο μεταφοράς τα παιδιά τους στο Σχολείο, παρακαλούνται να είναι αυστηρά συνεπείς ως προς την ώρα άφιξης και αναχώρησης των παιδιών τους.

3. Σε περίπτωση που κάποιος Γονέας χρειαστεί, για ειδικό λόγο, να παραλάβει το παιδί του πριν από τη λήξη των μαθημάτων, πρέπει να ενημερώσει εγκαίρως -την ίδια ημέρα- τη Διεύθυνση του Σχολείου.

4. Για τη συμμετοχή των μαθητών στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής, καθώς και στις αθλητικές δραστηριότητες του Σχολείου, είναι απαραίτητη η συμπλήρωση Ατομικού Δελτίου Υγείας για τους μαθητές της Α’ τάξεως του Λυκείου, σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο των Υπουργείων Υγείας και Παιδείας.

Για να απαλλαγεί ένας μαθητής από το μάθημα τής Φυσικής Αγωγής για λόγους υγείας, πρέπει ο Κηδεμόνας του να υποβάλει αίτηση απαλλαγής με σχετική ιατρική βεβαίωση στο Σχολείο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Για περιπτώσεις εκτάκτων περιστατικών η υποβολή των δικαιολογητικών πρέπει να γίνεται το συντομότερο δυνατόν, σύμφωνα με τις διατάξεις τής Εκπαιδευτικής Νομοθεσίας.

Συμπεριφορά και υποχρεώσεις

Βασική αποστολή της εκπαιδευτικής — παιδευτικής διαδικασίας στα Σχολεία τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας είναι η πνευματική καλλιέργεια και η σωστή αγωγή των μαθητών. Για την επίτευξη αυτών των στόχων και για την εύρυθμη λειτουργία τής σχολικής κοινότητας οι μαθητές έχουν καθήκον να τηρούν συγκεκριμένους κανόνες συμπεριφοράς:

1. Οι μαθητές οφείλουν να συμπεριφέρονται με ευπρέπεια, σεβασμό και ευγένεια προς το Εκπαιδευτικό Προσωπικό, στους συμμαθητές τους και προς όλα τα πρόσωπα που βοηθούν στο έργο του Σχολείου (όπως  φύλακες, καθαρίστριες, επιστάτες και γραμματεία).

2. Η απρεπής συμπεριφορά του μαθητή/-τριας, η χειροδικία, η αυτοδικία, η άσκηση βίας από άτομα ή ομάδες προς άλλους μαθητές, καθώς και οι άκοσμες εκφράσεις ελέγχονται αυστηρά, θεωρούνται παραπτώματα και αντιμετωπίζονται αναλόγως και κατά περίπτωση από τον Διευθυντή του Σχολείου ή από τον Σύλλογο των Διδασκόντων . Τα παραπάνω ισχύουν και για τη συμπεριφορά των μαθητών κατά τη διακίνηση τους με τα σχολικά λεωφορεία.

3. Οι μαθητές οφείλουν όχι μόνον να παρακολουθούν και να συμμετέχουν ενεργά στην καθημερινή διδακτική διαδικασία αλλά και να μην παρακωλύουν το μάθημα, σεβόμενοι το δικαίωμα των συμμαθητών τους για μάθηση. Οφείλουν να φέρουν μαζί τους μόνον τα βιβλία τους και ό,τι χρειάζεται για τη σχολική εργασία τους.

4. Οι μαθητές οφείλουν να συμμετέχουν στις εκπαιδευτικές εξορμήσεις και στις επετειακές – μορφωτικές – πολιτιστικές – αθλητικές εκδηλώσεις, που οργανώνει το Σχολείο.

5. Κανένας μαθητής δε φεύγει από το Σχολείο κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του. Η αναίτια απουσία από διδακτική ώρα αποτελεί παράπτωμα και ελέγχεται πειθαρχικά από τον Διευθυντή του Σχολείου, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συλλόγου των Διδασκόντων για το θέμα αυτό.

6. Είναι αυτονόητο ότι οι μαθητές πρέπει να σέβονται τον σχολικό χώρο. 0 σεβασμός προς το φυσικό περιβάλλον, τα περιουσιακά στοιχεία του Σχολείου και την περιουσία των άλλων είναι από τις βασικότερες υποχρεώσει των μαθητών.

Γι’ αυτό πρέπει να φροντίζουν να διατηρούν τους χώρους καθαρούς, να μη γράφουν στα θρανία και στους τοίχους, να μην προκαλούν φθορές στα έπιπλα και στο εποπτικό υλικό, καθώς επίσης να μην καταστρέφουν τα βιβλία τους μετά το πέρας των διαγωνισμάτων στο τέλος του σχολικού έτους. Κάθε μαθητής είναι υπεύθυνος για οποιαδήποτε φθορά προκαλέσει στη σχολική περιουσία και ελέγχεται πειθαρχικά. Παράλληλα οι Γονείς του οφείλουν να αποκαταστήσουν τη ζημιά.

7. Οι μαθητές πρέπει να σέβονται τα προσωπικά αντικείμενα των συμμαθητών τους και σε καμία περίπτωση να μην τα χρησιμοποιούν χωρίς την άδεια τους.

8. Δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούν στον σχολικό χώρο κινητά τηλέφωνα ή να έχουν μαζί τους έντυπα και άλλου είδους υλικό που δεν έχει σχέση με την εκπαιδευτική διαδικασία, καθώς και είδη αξίας, περιττά χρήματα, αιχμηρά αντικείμενα, φορητά ραδιόφωνα, ηλεκτρονικά παιχνίδια και άλλα, που η χρήση τους μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των μαθητών.

9. Σε περίπτωση απουσίας καθηγητή οι μαθητές παραμένουν στην αίθουσα διδασκαλίας, χωρίς να προκαλούν ανησυχία και ενόχληση στους συμμαθητές τους στις διπλανές αίθουσες. 0 εφημερεύων καθηγητής είναι υπεύθυνος για την τήρηση της τάξεως. 0 απουσιολόγος οφείλει να ενημερώσει τον εφημερεύοντα καθηγητή για τους απόντες μαθητές της ώρας αυτής.

10. Οι απουσιολόγοι είναι υπεύθυνοι για το Βιβλίο Ύλης και το Απουσιολόγιο, τα οποία είναι δημόσια έγγραφα τα παραλαμβάνουν κάθε πρωί από το Γραφείο, καταχωρίζουν προσεκτικά τις απουσίες με τις αναγκαίες, αν χρειαστεί, παρατηρήσεις και τα επιστρέφουν στο Γραφείο την τελευταία διδακτική ώρα υπογεγραμμένα και συμπληρωμένα από τους διδάσκοντες.

11. Η αλλαγή αίθουσας για τη διδασκαλία ορισμένων μαθημάτων πρέπει να γίνεται χωρίς αργοπορία. Πρέπει επίσης να αποφεύγονται θορυβώδεις και ενοχλητικές εκδηλώσεις στους διαδρόμους του Σχολείου κατά τη διάρκεια τής λειτουργίας του.

12. Στα εργαστήρια (Φυσικής, Πληροφορικής, Καλλιτεχνικών) οι μαθητές δεν επιτρέπεται να εισέρχονται χωρίς την παρουσία του υπεύθυνου εκπαιδευτικού. Πρέπει να χρησιμοποιούν με ιδιαίτερη προσοχή και υπευθυνότητα τα όργανα, τις συσκευές και τους υπολογιστές, να τηρούν με σχολαστικότητα τις οδηγίες του διδάσκοντος και τους κανόνες ασφαλείας του εργαστηρίου.

13. Το Σχολείο έχει υποχρέωση να προστατεύει την υγεία των μαθητών και να καταπολεμά την απόκτηση βλαπτικών συνηθειών, γι’ αυτό δεν έχει άλλη επιλογή από το να απαγορεύει με αυστηρότητα το κάπνισμα, όχι μόνο στον σχολικό χώρο αλλά και σε κάθε άλλη σχολική εκδήλωση εκτός αυτού.

14. Οι βοηθητικοί χώροι (τουαλέτες) πρέπει να διατηρούνται για λόγους υγείας καθαροί.

15. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στη συμπεριφορά των μαθητών κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων για λόγους πρόληψης ατυχημάτων. Οι μαθητές υποχρεούνται να παίζουν και να κινούνται στους χώρους που τους έχουν υποδειχθεί. Αυτό είναι επιβεβλημένο όχι μόνο για λόγους καλής λειτουργίας του Σχολείου, αλλά και για λόγους ασφαλείας των παιδιών. Επίσης οι μαθητές πρέπει να σέβονται τους Κανονισμούς Λειτουργίας των γυμναστηρίων και των γηπέδων.

16. Οι μαθητές υποχρεούνται να επιδίδουν οπωσδήποτε στους Γονείς τους τις γραπτές ανακοινώσεις που τους απευθύνει το Σχολείο προς ενημέρωση τους.

17. Η προσοχή και η αυστηρή τήρηση των οδηγιών του Σχολείου επιβάλλεται και για λόγους ασφαλείας των μαθητών.

18. Γενικά συνιστούμε τη συνεργασία των Πενταμελών και Δεκαπενταμελών Μαθητικών Συμβουλίων με το Σχολείο για την εφαρμογή των αρχών και των κανόνων τής σχολικής ζωής, σύμφωνα με την εκπαιδευτική νομοθεσία.

Οι μαθητές είναι υποχρεωμένοι να τηρούν τον Κανονισμό του Σχολείου. Τα θέματα που ανακύπτουν – και δεν προβλέπονται στον παρόντα Κανονισμό αντιμετωπίζονται κατά περίπτωση από τον Διευθυντή και τον Σύλλογο των διδασκόντων, σύμφωνα με την εκπαιδευτική νομοθεσία.

Ενδυμασία – Εμφάνιση

Η καθημερινή εμφάνιση των μαθητών και μαθητριών πρέπει να είναι απλή, ευπρεπής, καθαρή, ανεπιτήδευτη. Βασικό κριτήριο ελέγχου το «κοινωνικώς αποδεκτό» για το σχολικό χώρο.

Για τη συμμετοχή τους στο μάθημα τής Γυμναστικής οφείλουν να φορούν κατάλληλη στολή και την επίσημη αθλητική ενδυμασία, όταν συμμετέχουν σε σχολικές αθλητικές εκδηλώσεις.

Πειθαρχία – Κυρώσεις

Στο Σχολείο η κατάκτηση της γνώσης και η αγωγή απαιτούν εκ μέρους κάθε μαθητή/-τριας τη συμμόρφωση του σε κανόνες συμπεριφοράς, οι οποίοι κανόνες θα πρέπει να λειτουργούν ως αρχές, τις οποίες ο μαθητής οφείλει να τηρεί.

Αν όμως διαπιστωθεί ότι κάποιοι μαθητές παραβαίνουν αυτούς τους κανόνες συμπεριφοράς παρακωλύοντας το έργο του Σχολείου ή ότι αυτή η συμπεριφορά τους είναι βλαπτική για τους συμμαθητές τους, τότε είναι αναγκαίο να επιβληθούν κυρώσεις (ποινές), σύμφωνα πάντοτε με τη σχολική νομοθεσία και με τις άρχεις τής παιδαγωγικής και της ψυχολογίας.

Βέβαια η σχέση κανόνας – παράβαση – τιμωρία διαμορφώνεται στο πλαίσιο λειτουργίας του Σχολείου και ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε μαθητή.

Οι Γονείς ενημερώνονται από το Σχολείο για την όποια παρεκκλίνουσα συμπεριφορά των παιδιών τους και την επιβολή κυρώσεων.

Η συνέπεια στην τήρηση του σχολικού Κανονισμού και η συμπεριφορά – τόσο η ατομική των μαθητών όσο και η ομαδική των μαθητικών κοινοτήτων – εκτιμώνται και επαινούνται αναλόγως, κατά την κρίση του Συλλόγου των διδασκόντων κάθε Σχολείου.

Η στενή συνεργασία Σχολείου — Γονέων είναι πάντα αναγκαία και επιβεβλημένη.